REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

OBRAZOVNI TURIZAM U SLOVENIJI, ZA DJECU I MLADE

Turizam za djecu i mladež u Sloveniji čini mali, ali veoma značajan dio cjelokupne turističke ponude. U posljednje dvije godine broj mladih turista se povećao čak za 22 posto. Slovenija nema ambicije, da se razvije kao destinacija masivnog turizma za mladež, već u destinaciju, koja nudi kvalitetu i različitost u središtu Europe. Slovenski školski sustav ima izvanredno dobro razvijen sustav stručnih ekskurzija i škole u prirodi, kojeg provodi posebna ustanova Centar školskih i vanškolskih aktivnosti (ČŠOD), kojeg je osnovala vlada RS 1992. godine. ČŠOD je specijaliziran za provođenje programa škole u prirodi i drugih programa u prirodi. Njegova osnovna misija je pomoć školama u izvođenju škole u prirodi, a glavni cilj je odgoj u prirodi sa uporabom posebnih metoda kroz koje se realiziraju ciljevi iz nastavnih planova. Svoje programe izvode u 14 dnevnih centara i 23 doma za višednevni boravak.
Također postoji i dosta ponuđača turističkih atrakcija u Sloveniji, koji su prilagodili svoju ponudu djeci različitih uzrasta, od vrtića do studenata. U planiranju ekskurzije, koju vam predlažemo, vidjeti ćemo nešto od interesantne ponude za turizam djece i mladeži u Sloveniji. Predlažemo i smještaj u centrima ČŠOD (bar koju noć), a po dogovoru i uporabu nekih od njihovih aktivnosti. Također možemo organizirati i posjetu neke od osnovnih, srednjih ili viših škola. Ekskurziju prilagođavamo starosti djece.

Program ekskurzije

1. dan: DOLAZAK

Dolazak u Sloveniju, smještaj i večera. Prije ili poslije večere, prezentacija predstojećeg programa.

2. dan: DOLENJSKA

Poslije doručka posjeta Poljoprivrednoj školi Grm. Razgled imanja i upoznavanje školskog programa najveće poljoprivredne škole u Sloveniji.

Rudolfov splav: Vožnja splavom po rijeci Krki. Poslije marende slijedi upoznavanje života u rijeci i uz rijeku, te u starom gradu Novog mesta, koji se nalazi u zagrljaju rijeke. Poseban program, prilagođen je djeci, koji tako upoznaju značaj rijeke za razvoj nekog mjesta, kako se treba brinuti za njenu čistoću, za život u njoj (ribe) i uz nju (ptice), za suživot čovjeka i prirode… Na kraju podijelimo grupu na dva dijela i organiziramo nagradni kviz o znanjima, koja su stekli.

Pčelarstvo Voglar: Obiteljsko poduzeće Voglar, iznimno je interesantna i uspješna priča. Sudjeluje cijela obitelj, koja proizvodi vrhunski med i medene proizvode. Djeca se susreću sa iznimno zanimljivim životom pčela, za koje kažu da su jako značajne za čovječanstvo (kada jednom ne bude više pčela – neće biti ni čovjeka…). Interesantna priča o pčelama i ljekovitim medenim proizvodima.

Skansen Pleterje: 200 godina staro domaćinstvo, na kojem se nalaze i neke pitome domaće životinje, »crna kuhinja« u kojoj baka predstavlja, kako se po staroj tradiciji priprema i peče kruh. U neposrednoj blizini je manastir Kartuzija Pleterje, u kojem se djeca susreću sa dimenzijom duhovnog života svećenika u manastiru (film, gotička crkva). Večera i noćenje.

3. dan: BELA KRAJINA

Poslije doručka, po želji, posjeta Osnovnoj školi Brusnice i upoznavanje školskog sustava, sa naglaskom na školama u prirodi i dnevnim ekskurzijama za djecu, kao sastavnom djelu edukacijskog programa.

Osnovna škola »brihtna (pametna) glava«: U staroj osnovnoj školi uređen je razred, kakav je bio u 50. godinama prošlog stoljeća. U tom razredu provodi se edukacija na stari način, za osnovnu i srednju školu, a i za odrasle. U razredu vlada red i mir, u suprotnom je tu i štap. U jednom školskom satu upoznati će te povijesne, kulturne, etnološke i glazbene karakteristike Bele krajine, a na kraju dobiti i potvrdu.

Regionalni park Lahinja: Djeca umjesto ulaznice dobivaju »belokranjsku poviticu« - tipični belokranjski kolač, kojeg su nekad pekle belokranjske bake. Zatim razgledavaju staru drvenu kuću i saznaju o jednostavnom životu, kojeg su nekad živjeli Belokranjci. Slijedi razgled domaćih obrta i radionica prerade gline: izrada »vodomca« - tipičnih ptica iz ove regije. Na kraju se djeca voze posebnim vlakićem (lojtrnik) po prirodnom parku, te upoznaju floru i faunu. Marenda na seoskom turizmu. Večera i noćenje.

4. dan: GORENJSKA

Kamnik: U samom srednjevjekovnom Kamniku za školske grupe organiziraju posebnu orijentacijsku potragu za skrivenim Veronikinim blagom, kojeg na kraju pronađu u zamku.

Velika Planina: Idiličan svijet pastira u pastirskom naselju, koje je jedno od rijetkih ovako velikih naseobina u Europi. Zanimljiva je tipična arhitektura, koja je zaštitni znak Velike Planine, a naročito zanimljivo je tijekom lipnja, kada u ove kolibe dolaze pastiri, koji dovode stoku na pašu i ostaju sve do kraja rujna. Program je prilagođen starosti djece. Pored naselja i arhitekture upoznaju i život pastira u planinama, dobivaju kiselo mlijeko i »žgance«, te sa vodičem odlaze na šetnju po Planini. Na Planinu vozi „njihalica“, koja je također svojevrstan doživljaj.

Budnarjevo domaćinstvo: (http://www.domacija.com/) Više od stotinu godina stara kuća, crna kuhinja, iz koje se dimi i stara originalna oprema, prikazuju jednostavan život naših predaka. Posebni programi i radionice za djecu iz škola i vrtića (pečenje kruha, dan bajki), pa i radionice, prilagođene godišnjem dobu (ukrašavanje jaja i izrada »butarica« za uskrs, adventski vijenci za advent, izrada lutkica… Večera i noćenje.

5. dan: PRIMORSKA

Postojnska jama: Nakon klasičnog razgleda ove svjetske ljepotice sa podzemnim vlakom, djeca produžavaju u rovove u koje inače ne zalaze turisti. Radi se o »jamskom turizmu«, koji traje dodatnih sat vremena i u kojemu djeca otkrivaju vivarij – jamske životinje u prirodnom ambijentu. Moguća je i posebna animacija sa Jamskim „zmajčekom“.

Aquarium u Piranu: Djeca upoznaju oko 200 životinja iz morskog svijeta i 140 različitih morskih organizama i alga. Ručak.

Soline: Grupu djece dočekuje čuvar prirode i vodi ih kroz soline: predstavlja park, prirodne značajke, povijest i značaj tradicionalnog solinarstva, kako se dobiva sol… Onda se grupa dijeli u manje grupice, koje u modelu izrađuju životni prostor za ugrožene ptice (gnijezda). Djeca upoznaju ekološke čimbenike koji utječu na uspješnost gniježđenja solinarskih ptica. Primjereno za djeca druge trećeg, četvrtog i petog razreda osnovne škole. Cilj radionice je upoznavanje životnog prostora, ugroženih vrsta, gnjezdišta, vodenog režima, prepoznavanje ovisnost živih bića od prilika u okolini i razumijevanje koegzistencije između ljudi i prirode. Večera i noćenje.

6. dan: ŠTAJERSKA

Rudnik Velenje: Multivizijski razgled muzeja je iznimno zanimljiv i djeci prikazuje život rudara, koji su kroz brojne generacije obavljali ovaj težak posao. Kroz podzemne jame upoznati ćemo cjelokupan proces dobivanja ugljena uz sve poteškoće, pa čak i nesreće, koje se događaju pod zemljom… U zgradi se nalazi i interesantna izložba. Postoji i poseban, prilagođen program za sve razrede osnovne i srednje škole. Moguć je i širi sadržaj, poput: rad sa otpadcima, vode (sanacija vode, filtracijski uređaji), »od ugljena do struje«… Marenda.

Ranč Kaja i Grom: Na ranču, koji je najviše poznat po konjima, nude različite programe za različite starosti djece. Pored konja tu ćete upoznat i svinju ČunČun, kozicu Lizu, ovcu Juliju, paunove, kokoši, pse… Kroz program djeca upoznaju jezik životinja, njihove navike, kako se odvija rad u štali, kako se brinuti o životinjama, kako ih hraniti… Moguće je i jahanje i gađanje lukom i strijelom. Večera i noćenje.

7. dan: POVRATAK

Poslije doručka slijedi povratak doma.

Napomena:

Program možemo prilagoditi vašim željama (skratiti, izmijeniti…), također možete izabrati samo neke lokacije, odnosno dane.