REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

DOBRE PRAKSE »LEADER PROJEKTA« (LAG)
Studijska tura po Sloveniji

U Sloveniji djeluje 33 LAG-a na površini od 20.000 km2, te 1,2 MIO stanovnika. LAG-ovi su organizirani najviše na rjeđe naseljenim oblastima. U razdoblju od 2007-2012 na raspolaganju je bilo više od 33 MIO EUR, a realizirano je više od 800 projekata (cilj najmanje 650 projekata).
LAG Dolenjska-Bela krajina (LAG DBK) neprofitnog je oblika, javno-privatno-lokalnog partnerstva za razvoj ruralnih oblasti, oblasti Dolenjske i Bele krajine. Neposredni upravitelj je Razvojni centar Novo mesto d.o.o. (Development centre Novo mesto LTD). LAG DBK obuhvaća 15 općina, ima preko 80.000 stanovnika na površini od 1.700 km2. U razdoblju od 2007-2013, LAG DBK pridobio je Leader sredstva u visini 2.300.000,00 €.
Aktivnosti LAG DBK su veoma raznolike, od osnivanja novih partnerstva, provedba različitih poticaja na lokalnom nivou, traženje financijske potpore za ostvarivanje zadanih ciljeva, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj, te europskoj razini. Zajednička karakteristika Leader projekata u oblasti DBK je inovativnost. Projektne sadržaje nosioci nalaze u tradiciji i lokalnim razvojnim potencijalima. Projekti su usmjereni u traženje dodane vrijednosti, ostvarivanje uvjeta za nova radna mjesta i poboljšanje kvalitete lokalne oblasti. Nosioci projekata trebaju uvažavati načelo participativnog planiranja i realizacije, uključenost lokalnog stanovništva i trajnost projekta nakon izvedbe svih projektnih aktivnosti, te nakon završetka financiranja iz nacionalnih i EU sredstava. LAG DBK je u razdoblju 2008 – 2012, pripremio 6 izvedbenih nacrta u koje je ušlo 50 projekata. Tokom ekskurzije, upoznati ćemo se s radom Razvojnog centra kao nosioca LAG Dolenjska, Bela krajina, te sa konkretnima rezultatima projekata, kako smo došli do ideja, realizacije, kako osiguravamo trajnost, gdje su rezultati odlični, gdje postoje nedostatci… Pored Dolenjske i Bele krajine posjetiti ćemo i susjedne oblasti.

Program ekskurzije

1. dan: DOLAZAK

Dolazak u Sloveniju, smještaj u hotelu ili zidanicama (projekt LAG), program i večera na Matjaževom imanju. Uz večeru prezentacija »turizma u zidanicama« i turističke destinacije Dolenjska. Noćenje u zidanicama ili hotelu.

2. dan: DOLENJSKA

Ujutro vožnja u Šentrupert. Nakon domaćeg doručka, Razvojni centar Novo mesto prezentirati će rezultate LAG projekata. Nakon prezentacije pogledati ćemo nekoliko konkretnih primjera dobre prakse, koji su u okviru LAG-a bili financirani sredstvima Leader. Najprije ćemo posjetiti najveći park »kozolcev« - tipičnih slovenskih objekata stambene baštine, koje služe za sušenje i čuvanje sijena. Slijedi vožnja do Bučke i šetnja Mlinarevim putom. Članovi turističkog društva će nam prezentirati put, na kojem je nekad mljelo devet mlinova, a članice aktiva seoskih žena pripremiti će nam mlinarevu marendu. Poslijepodne slijedi posjet parku Zagraški log. Radi se o parku, koji je u seoskom suvlasništvu. Prije nekoliko godina stanovnici su očistili park i sada ga dopunjavaju objektima kulturne baštine. Uz to prezentiraju i prirodnu baštinu, a nedavno su obnovljeni i stari objekti za smještajne kapacitete. Na kraju dana slijedi vožnja u Šentjernej, gdje ćemo posjetiti pčelarstvo Stanković, koje se bavi pčelarskim turizmom. Njihova najnovija ponuda je apiterapija, medene masaže… Na kraju ćemo posjetiti i Skansen Pleterje – muzej na otvorenom, Gazda Simon će nas odvesti na razgledavanje domaćinstva: stare »crne kuhinje« u kojoj će baka Sonja pripremiti kruh, koji ćemo na kraju i probati. Večera i noćenje.

3. dan: BELA KRAJINA

Posle doručka vožnja u Belu krajinu. Prvo ćemo se zaustaviti u Občicama, u Domu Kočevara (njemački starosjedioci). Tu ćemo najprije probati njihov doručak, a onda razgledati dom – muzej. U njega su, uz pomoć sredstava, stvorili gensku banku starih voćnih sorti (jabuka, kruške, trešnje), koje će služiti za razmnožavanje (sadnice). Zatim ćemo posjetiti općinu Semič, gdje su Leader sredstvima uredili jahačke putove i opskrbni centar za konje. U centru imaju i zajednički prostor, te 20 kreveta. Put nastavljamo do Kanižarice. Tu upoznajemo priču jedne devastirane oblasti, gdje se nekad nalazio rudnik. Rudnik je danas zatvoren, a prostor su uz pomoć različitih sredstava potpuno revitalizirali. Tu se nalazi rudarski muzej, ribnjak, edukacijski put oko ribnjaka, osmatračnica ptica, ribarska kuća sa izložbom, prostorom za seminare, a u široj oblasti i nova industrijska zona. Nakon razgledavanja oblasti slijedi prezentacija projekata RIC Bela krajina i lagani ručak. Poslijepodne produžavamo put u Žuniče, gdje se nalazi Šokčev dvor – nekadašnja uskočka kuća. Pomoću više projekata objekt je potpuno obnovljen, organizirane su brojne radionice na temu rukotvorina, obnovili su poljsku peć (apnenicu) i ugljarnicu (proizvodnja apnenca i ugljena), pčelarski put… Večera i noćenje.

4. dan: SRCE SLOVENIJE

Doručak i posjeta Litije te prezentacija projekta LAG-a Srce Slovenije. Nakon prezentacije odlazimo u Dolsko, gdje ćemo upoznati kuhinju, koju su pomoću sredstava Leader opremile članice Aktiva seoskih žena. Kuhinja služi za edukaciju i organizaciju radionica kao i za pripremu hrane povodom nekih događaja u kraju. Zajedno sa članicama Aktiva seoskih žena pripremiti ćemo lagani ručak. Poslijepodne ćemo upoznati primjer »lokalne samoopskrbe« - 5o domaćinstva, koja su povezana u Zavod Jarina, koji trguje viškom proizvoda i opskrbljuje ugostitelje, škole... Na kraju dana ćemo posjetiti Stolariju Kos u Velikoj Preski. Tu ćemo upoznati iznimno interesantnu priču o uspješnoj suradnji i povezivanju, kako na poslovnoj, tako i na društvenoj razini. Između ostalog, upoznati ćemo i projekt pasivnih kuća. Večera i noćenje.

5. dan: ODLAZAK

Posle doručka slijedi radionica, koju će voditi ekipa stručnjaka LAG, a na kojoj ćemo analizirati projekte koje smo upoznali u proteklim danima i razmišljali o mogućnostima primjene dobre prakse na našu regiju kao i načine financiranja uz pomoć europskih sredstava. Poslije ručka slijedi povratak kući.

Cijena programa

Cijena uključuje: realizacija cijelog programa sa svim ulaznicama, prezentacijama i sadržajima…, smještaj uz polupansion, vodič, stručni tim, organizacija i PDV.

Napomena

Dužinu ekskurzije možemo prilagoditi vašim željama, što znači da je možemo skratiti ili produžiti sa posjetom još nekim destinacijama koje služe kao primjer dobre prakse. Ekskurziju možemo proširiti i na susjedne zemlje (Austrija, Hrvatska, Italija...). Posjete destinacijama primjera dobre prakse, mogu biti najefikasniji način za pridobivanje novih ideja i znanja za razvoj nekog regiona...