REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

STUDIJSKA TURA ZA PČELARE PO SLOVENIJI

Pčelarstvo je u Sloveniji tradicionalna seoska djelatnost. Već prije više od 230 godina, znanje slovenskog malog seoskog proizvođača – pčelara, svijetu je predstavo Anton Janša, prvi učitelj pčelarstva u carskom Beču. Sto godina kasnije, regija je postala poznata svojom autohtonom vrstom pčele - Apis mellifera carnica, koja je uskoro postala poznata po cijelom svijetu. Zadnjih godina pčelarstvo se dosljedno priznaje kao jednakopravna seoska djelatnost. Slovenija je u pred pristupnim pregovorima za članstvo u Europsko uniji, osigurala mogućnost da nacionalnim zakonodavstvom uredi način trgovine plemenitim pčelinjim proizvodima, te tako omogući zaštitu autohtone kranjske sivke.
Također je i danas pčelarstvo u Sloveniji izuzetno razvijeno i dobro organizirano. Više od 200 pčelarskih društava, združeno je u Pčelarski savez Slovenije, koje ima svoje sjedište i svoju Internet stranicu, te izdaje svoj časopis „Slovenski čebelar“.
Pčelarstvo je svoj trag ostavilo i u narodnoj umjetnosti. Tako oslikane prednjice, cijenjen su ukras košnica u Sloveniji, a pčelinjaci su postali tipična arhitektura slovenske pučke arhitekture, tako da svojim izgledom još i danas oplemenjuju kulturnu sliku slovenske krajine. Pčelarstvo kao poljoprivredna grana, u Sloveniji ima i izuzetan socijalni značaj. Pčela nas prati kroz cijeli život. U djetinjstvu nam je simbol vrijednosti, marljivosti i brige za druge, kada odrastemo, hvalimo njenu učinkovitost, socijalni red i privređivanje, a u zrelijim godinama, koristi nam da se njima bavimo kada želimo potražiti dodatna zanimanja, hobije, nešto što će nas dodatno zainteresirati, a da to nije samo posao i održavanje kuće. Pčelarstvo je upravo jedan od hobija koji jača tijelo i duh, jer su pčele i briga oko njih najbolji lijek za sav stres i tegobe koje imamo zbog ubrzanog životnog tempa.

Program ekskurzije

1. dan: DOLAZAK

Dolazak u Sloveniju i smještaj u hotelu. Prije večere posjeta pčelarice Andreje Stanković, koja se aktivno bavi pčelarstvom. Njena nova ponuda je i apiterapija, koje se izvodi u apikomori za relaksaciju. U ponudi su i medne masaže za detoksikaciju tijela, posebni medni obroci… Večera i noćenje.

2. dan: GORENJSKA – LJUBLJANA - DOLENJSKA

Poslije doručka posjeta »Čebelarskega doma« u Brdu pri Lukovici, gdje je sjedište Pčelarskog saveza Slovenije. Prezentacija rada pčelarskog saveza i povijesti slovenskog pčelarstva. Iz Brda krećemo u Ljubljanu. Razgled Ljubljane: Tivoli, Križanke, Barje, vladina palača, parlament, Neboder, Ljubljanski grad, Stožice… Slijedi vožnja u Šmarje Sap, gdje ćemo posjetiti poznatog pčelara g. Koželja, koji će nas pratiti ovo poslijepodne. Razgled muzeja, točionice, degustacija medenih proizvoda. Na putu do Višnje gore kratka pauza za posjetu pčelinjaka u prirodi. Naša zadnja stanica je Lanšprež, gdje ćemo imati razgled izložbe i upoznati rad čuvenog pčelara Petra Pavla Glavara. Večera i noćenje.

3. dan: KRAS - PRIMORSKA

Poslije doručka vožnja DO Ljubljane, gdje će nam se priključiti stručnjak, koji će nas pratit kroz cijeli dan. Vožnja do imanja Šivic u Šempasu, gdje ćemo upoznati kako djeluje pčelarski turizam. Razgled i degustacija medenih proizvoda. Slijedi vožnja kroz Opatje selo i degustacija terana na seoskom imanju. Slijedi razgled slikovitog kraškog naselja Štanjel – terasasto naselje sa uskim ulicama i kamenim kućama. Na kraju ćemo se zaustaviti u Vrhniki, gdje ćemo posjetiti pčelara, koji ima trgovinu a bavi se i proizvodnjom košnica. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan: DOLENJSKA – BELA KRAJINA

Poslije doručka odlazimo u posjetu »Kmetijske šole Grm«, gdje ćemo imati razgled imanja, upoznati pčelarski edukacijski program na školi i na kraju imati degustaciju medenih proizvoda. Slijedi vožnja u Kočevski rog, gdje ćemo posjetiti Pčelarski dom Podstenice i muzej. Vidjeti ćemo i maketu nekadašnjeg kočevarskog sela i imati degustaciju medenih proizvoda. Poslijepodne slijedi vožnja u Semič, gdje ćemo posjetiti pčelarstvo Pavlin, koje ima 60-godišnje iskustvo sa ekološkim pčelarenjem i brojna priznanja za svoj rad. Probati ćemo i njihove proizvode: pored meda i medeno vino, belokranjsku medicu, domaći kruh, medene slatkiše... Povratak u hotel, večera i noćenje.

5. dan: ODLAZAK

Poslije doručka posjeta medenog butika Voglar, koji pravi medene proizvode vrhunske kvalitete i dizajna. Na kraju vožnja raftom po rijeci Krki, »medeni ručak« i povratak kući.

Cijena programa

Cijena uključuje: polupansion u hotelu 3/4****, 4 ručka, cijeli program, stručne predavače, vožnju raftom uz ručak, pratnju vodiča, organizaciju i PDV. Doplata za jednokrevetnu sobu: 80 EUR/osob