REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

PUTEVIMA BAŠTINE I RAZVOJ RURALNOG PODRUČJA
Študijska tura po Sloveniji

Prve pripreme i početne djelatnosti u Sloveniji, na razvoju produkata „Putovima baštine“, počela su u 1995. godini, na nagovor partnera iz Velike Britanije i uz potporu Europske komisije. Noseći partner tada je bila Regionalna gospodarska komora Novo mesto. Projekt „Putovima baštine“ Dolenjske i Bele krajine, postavio je temelje za razvoj turističkih proizvoda ove destinacije. Kasnije se proširio na brojne regije u Sloveniji, ali i preko granice, kao i na područje bivše države (Kočevsko-ribniška regija, Slovenska Istra i Dolina u Italiji, sa obje strane Kupe u Hrvatskoj, u BiH - regiju SZ Bosne s centrom u Bihaću i centralnu Hercegovina s centrom u Ljubuškom). Ciljevi svih tih aktivnosti bili su oblikovati turističku ponudu u lokalnom okruženju, do tada uglavnom relativno nepoznatih turističkih regija, koja se temeljila na uključivanju sadržaja prirodne i kulturne baštine, te tzv. žive povijesti, odnosno svakodnevnog života lokalnog stanovništva. Aktivnosti su u nekoliko godina uspjele zadobiti povjerenje i lokalnih vlasti, te nacionalnih subjekata, koji su sudjelovali u participativnom i partnerskom planiranju, te managementu svih aktivnosti.

Stručni tim, sa više od dvadeset godina iskustva rada u toj oblasti, razvio je interaktivnu i stručno pripremljenu ponudu dobrih praksi, kao svojevrsno predstavljanje iskustava i oblika takove ponude, temeljene na načelima dugoročnog turizma i participativnog planiranja. Interaktivno zasnovana metodologija, koju ćete upoznati na stručnoj ekskurziji, omogućava da na temelju pridobivenih iskustava i pod budnim nadzorom, te usmjerenjima iskusnog tima, također i vi oblikujete turističku ponudu v vašem lokalnom okruženju, gdje će glavni elementi biti prirodna i kulturna baština, te način života lokalnog stanovništva. Na ekskurziji ćete upoznati konkretne primjere dobre prakse razvoja sela, te uz pomoć stručnog tima steći dragocjena iskustva u razvoju te vrste turističkog proizvoda.

Program ekskurzije

1. dan: DOLAZAK

Dolazak u Sloveniju i smještaj u hotelu. Prije ili poslije večere susret sa stručnim timom. Oni će nam prezentirati projekt Putovima baštine, koji je jako uspješno radio 15 godina i postavio ovu regiju na turističku mapu Slovenije. Večera i noćenje.

2. dan: BELA KRAJINA

Poslije doručka vožnja u Belu krajinu, sasvim na jug Slovenije do Regionalnog parka Kolpa. Kolpa je bila proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti u 2010. godini, a uspješno je kandidirala na nekoliko Leader projekata. U parku ćemo posjetiti Šokčev dvorac, zaštićeni kulturni spomenik u KP Kolpa. Tu ćemo upoznati prirodnu i kulturnu baštinu Bele krajine, a u neposrednoj blizini i pčelarski put. Iz KP Kolpa poći ćemo do Regionalnog parka Lahinja, gdje ćemo posjetiti selo Veliki Nerajc, koje je 2000. g. dobilo posebnu europsku nagradu ra razvoj sela. Uz prirodnu i kulturnu baštinu imati ćemo i prezentaciju rukotvorina. Slijedi vožnja do Metlike. Šetnja starim gradskim centrom i razgled Belokranjskog muzeja i Filma o Beloj krajini na metličkom dvorcu. Od tamo nas put vodi u selo Radovica, gdje ćemo posjetiti staru belokranjsku kuću, a u staroj Osnovnoj školi prisustvovati ćemo nastavi, kakva je bila 1952. g. i kroz nju upoznati Belu krajinu. Dan ćemo završiti u vinorodnom području Drašiči, gdje ćemo posjetiti »Sosedsko zidanico«, najstariju vinsku banku u Sloveniji. Upoznati ćemo obnovljenu zidanicu i kako stanovnici sela još uvijek čuvaju bogatu tradiciju i tradicionalni način života, te na kraju degustirati odlična belokranjska vina. Smještaj, večera i noćenje.

3. dan: DOLENJSKA

Poslije doručka vožnja u Šentjernej do Pleterjeva, gdje se nalazi manastir, a pored njega Skansen - 200 godina staro domaćinstvo. Gazda Simon će nas odvesti na razgled domaćinstva: stara »crna kuhinja« u kojoj će baka Sonja pripremit kruh, koji ćemo na kraju i kušati. Iz Šentjerneja, put će nas voditi do Regionalnog parka Zagraški log. Tu ćemo upoznati zanimljivu priču o seoskoj zajednici koja se brine o parku i koja je zajedničkim akcijama postavila muzej, poseban program, smještajne jedinice… Slijedi razgled seoskog domaćinstva gdje se pored turizma bave i stočarstvom, te preradom mesa, a sve to odlično uklapaju u konačni turistički proizvod. Poslije ručka vožnja u vinorodno područje Grčevje, gdje ćemo posjetiti jednu od zidanica (okućnica), koja je član Konzorcija »Turizem v zidanicah« – nove turističke ponude smještaja u Sloveniji. Upoznati ćemo rad konzorcija, njihov produkt i rezultate marketinga. Za kraj dana, posjetiti ćemo Matjaževo domaćinstvo, koje je dobilo srebrno priznanje Slovenske turističke organizacije za najinovativniji turistički produkt u 2008. godini. Upoznati ćemo kuću, koja je uključena u europsku mrežu »Kuće s tradicijom«, multiviziju »Priča o cvičku« i saznati kako se radi uspješan marketing cvička. Posjetu ćemo završiti degustacijom vina. Večera i noćenje.

4. dan: DOLENJSKA

Poslije doručka vožnja u Novo mesto, šetnja kroz staru gradsku jezgru i posjeta Dolenjskog muzeja sa iznimnom arheološkom izložbom, koja prikazuje život na ovom području od 10.000 p.n.e. do danas. Slijedi spust do turističke atrakcije »Rudolfov splav«. Vožnja po rijeci Krki oko starog djela Novog mesta i poseban animacijski program na splavu uz cviček. Poslije splavarenja vožnja do Žužemberka, gdje ćemo razgledati dvorac, kojeg već nekoliko godina uporno restauriraju. Turističko društvo se brine o sadržajima, koji se izvode u dvorcu, specijalne programe sa vitezovima i pjevačicama, a organiziraju i tradicionalne manifestacije, koje su jako dobro posjećene. Poslije ručka slijedi vožnja do Ribnice, gdje je dom svjetski poznata »suha roba« i lončarstvo. Posjeta muzeja i iznimno zanimljivog Centra rukotvorina, gdje ćemo vidjeti prikaz starih zanata i izložbu različitih rukotvorina. Večera i noćenje.

5. dan: ODLAZAK

Poslije doručka slijedi radionica na temu »Putovima baštine«. Na njoj ćemo analizirati primjere, koje smo vidjeli i pokušati povući neke paralele sa ponudom u svom regionu. Također ćemo razmotriti mogućnosti razvoja naših turističkih produkta kao i načine financiranja pomoću EU sredstava.

Cijena programa

Cijena uključuje: realizaciju cijelog programa, uključivo sve usluge, ulaznice, razgledavanja, puni pansion, smještaj u hotelu najmanje 3***, pratnju stručnog vodiča, suradnju stručnog tima, organizaciju, PDV.

Napomena

Dužinu ekskurzije možemo prilagoditi vašim željama (skratiti ili produžiti).