REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

INOVATIVNOST U TURIZMU
Putevima najinovativnije turističke ponude u Sloveniji

Slovenija već više od deset godina intenzivno radi na stimulaciji inovativnih i doživljajnih turističkih proizvoda. Tako je Slovenska turistička organizacija (STO), već 2004. godine, kroz nagradu „Sejalec“ (Sijač), provela prvi natječaj za najinovativnije turističke proizvode u Sloveniji. Radi se o novim turističkim proizvodima, koji odstupaju od klasične turističke ponude. Projekt je bio jako uspješan i zbog cjelogodišnje medijske potpore, te nagrade u obliku promocije, puno je doprinio ka prepoznatljivosti novih inovativnih turističkih proizvoda. Sijaču se nešto kasnije (2009.) pridružila još jedna nagrada „Snovalec“ (Kreator). Tu se radi o idejama i početnim fazama turističkih proizvoda, koji trebaju još neku nadgradnju, kako bi bili spremni za tržište. Ovakve projekte STO i Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju potiču i novčanim nagradama, kako bi svoje ideje mogli i realizirati. U 2006. godini uspostavljen je još jedan sustav stimulacije i realizacije novih turističkih proizvoda: Banka turističkih mogućnosti Slovenije (Banka turističkih prilika Slovenije). Tu se, na jednoj strani prikupljaju različite ideje, a na drugoj, oni koji imaju mogućnost i želju takve ideje realizirati. Projekt je dobio i posebnu nagradu Svjetske turističke organizacije (Ulyess nagrada za najinovativnije turističke projekte javnog sektora u 2009). Osnovni ciljevi ovih akcija su ostvarivanje novih, inovativnih, doživljajnih proizvoda sa naglaskom na održivom turizmu. Prošle godine, STO je u okviru europskog projekta, započeo aktivnosti identifikacije i razvoja »Priče o slovenskom turizmu« (storytelling), u okviru kojeg je iz lokalnih, regionalnih i državnih priča, nastala »piramida priča o slovenskom turizmu«. Uporabom priča kao strateškog prodajnog i operativnog komunikacijskog prijema, želimo ostvariti povećanje konkurentnosti i privlačnosti naših turističkih proizvoda. Svi ovi napori značajno su doprinijeli, da Slovenija danas ima inovativnu turističku ponudu, koja prati svjetske trendove i koja se stalno razvija, te traži nove oblike. Organizator ove studijske ture, Kompas Novo mesto, je sve ovo vrijeme aktivno surađivao, tražio i producirao nove inovativne turističke proizvode. Ostvario je 3 srebrna Siječa (Putovima baštine, Matjaževo domaćinstvo, Turizam u zidanicama), a dva puta smo bili finalisti za nagradu Sijač (Rudolfov splav, Regijska mreža tematskih putova). Od strane Slovenske turističke organizacije dobili smo i priznanje za najinovativniju turističku agenciju u Sloveniji u razdoblju 2007-2010. U suradnji sa timom, koji stoji iza svih ovih projekata (Sejalec, Snovalec, BTPS) i turističkih proizvoda, pripremili smo ekskurziju, koja će vas sigurno obogatiti i u kojoj ćete pronaći puno novih ideja za razvoj ili nadgradnju svoje turističke ponude. Često imamo potencijale, koje ne znamo uočiti. Ali uz malo mašte i dobre volje možemo napraviti jako atraktivnu turističku priču i ponudu.

Prijedlog ekskurzije

1. dan: LJUBLJANA

Dolazak u Sloveniju i smještaj u Hostelu Celica u Ljubljani (zlati Sejalec 2004) – Hostel Celica nalazi se u zgradi nekadašnjeg vojnog zatvora. Prostor, u kojem su bili nekad zatvoreni ljudi, kroz desetljeće obnove otvorio se svijetu kroz arhitekturu i umjetnost, gdje turisti nađu svoj dio priče. Prije ili poslije večere, prezentacija programa i sustava razvijanja inovativnog turizma u Sloveniji sa projektom »Sejalec« (sijač) i »Snovalec«. Večera i noćenje.

2. dan: DOLENJSKA

Poslije doručka, vožnja do dvorca Struga (kandidat za Sejalca), gdje ćemo upoznati kako možemo koristiti napušteni dvorac, te uz dosta volje i inovativnosti pripremiti autentičnu priču o životu na srednjevjekovnim dvorcima, o povijesti monetarnog sustava, slavenskoj mitologiji… Slijedi vožnja u Novo mesto, gdje ćemo se ukrcati na Rudolfov splav (finalist za Sejalca 2007). Vožnja po rijeci Krki oko stare gradske jezgre, vrlo je zanimljiva, pogotovu jer se za dobro raspoloženje brine i izvrsna skupina animatora, glazbenik… Poslijepodne slijedi vožnja na Matjaževo domaćinstvo (srebrni Sejalec 2008). Tu ćemo upoznati život na Dolenjskom selu, a u multiviziji »Priča o cvičku« saznati mnogo interesantne stvari o vinu. Na kraju programa slijedi i degustacija vina. Poslije rane večere odlazimo na noćenje u zidanice – unikatne vinske podrume – vikendice, koje su od 2010. na raspolaganju turistima (srebrni Sejalec 2010). Noćenje u tim unikatnim objektima biti će poseban doživljaj…

3. dan: GORENJSKA

Poslije doručka vožnja na Gorenjsko. Prvo ćemo se zaustaviti u Kranju, gdje ćemo razgledati rovove ispod grada (srebrni Sejalec 2009), koji su nekad služili kao sklonište, a danas nude zanimljiv turistički doživljaj. Slijedi vožnja do Bohinja. Poslije razgledavanja Bohinja slijedi ručak u Ekološkom hotelu Bohinj (zlatni Sejalec 2010). Poslijepodne vožnja na Bled, gdje ćemo posjetiti Bledski grad i otkriti zanimljivu ponudu na tom dvorcu (brončani Sejalec 2004). Za završetak dana posjetiti ćemo Glamping gozdne vile na Bledu (Kreator 2010). „Gozdne“ (šumske) vile slijede trend u oblasti kampiranja glamping, koji iz kampiranja stvara glamurozno iskustvo. „Gozdne“ vile su male drvene kamp kućice, koje omogućavaju boravak u dodiru sa prirodom, okružene zelenilom, u neposrednoj blizini Bledskog jezera. Vile su izolirane i zagrijane. Dodatnom ugođaju doprinosi drvena vanjska kada sa grijanjem na čvrsta goriva. Večera i noćenje.

4.dan: ŠTAJERSKA

Poslije doručka, vožnja u Rogatec (brončani Sejalec 2010), gdje ćemo razgledati Muzej na otvorenom, kojeg ćemo uistinu doživjeti kroz različite aktivnosti: u »crnoj kuhinji«, sami ćemo ispeći kruh, od kukuruza napraviti narukvicu, izraditi svoj glazbeni instrument i na kraju zaplesati… Iz Rogatca odlazimo u rudnik Velenje, koji je za svoj program dobio posebnu europsku nagradu. Tu ćemo upoznati težak i zanimljiv život rudara, a u najnižoj kantini u Europi poslužiti ćemo se pravom rudarskom marendom. Na povratku ćemo se zaustaviti na Bizeljskom, gdje ćemo posjetiti unikatni vinski podrum – repnicu. Repnice su jame, iskopane u kvarcnom pijesku, kojeg je na ovo područje prije milijune godina naplavilo Panonsko more. Ime su dobile po repi, koju su ljudi, između ostalih poljoprivrednih proizvoda, čuvali u njima. Danas u njima nema više repe, pa su ih domaćini iskoristili za čuvanje vina. Poslije razgledanja repnice, te degustacije vina, slijedi povratak u hotel, večera i noćenje.

5. dan: ODLAZAK

Poslije doručka slijedi analiza viđenog, radionica sa stručnim timom, moguća suradnja u primjeni dobre prakse… Poslije ručka povratak kući.

Napomena

Program možemo prilagoditi vašim željama (skratiti, promijeniti, odabrati samo neke dane…).