REZERVACIJE I INFORMACIJE

+386 (0)41 880 813 Šalji upit

EKSKURZIJA PO SLOVENIJI ZA VINOGRADARE

Vinogradarstvo i voćarstvo u Sloveniji imaju dugu tradiciju i izuzetan značaj kako u prehrani tako i u kulturi ovih prostora. Slovenski vinogradi leže na strmim padinama, čuvaju kulturni identitet regije i omogućavaju gospodarski razvoj te brojna radna mjesta. Upravo zbog raznolikog reljefa, slovenski vinogradi su biološki bogati i raznoliki, što predstavlja prirodna bogatstva koja su preduvjet za dobivanje vina izuzetne kvalitete.

U registar prerađivača grožđa i vina (RPGV) Slovenije, upisano je 28.000 subjekata, koji obrađuju ukupno 22.000 ha vinograda,odnosno nešto više od 3 % obradive zemlje. Grožđe i vino zajedno predstavljaju oko 12 % vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. U vinogradima prevladavaju bijele sorte (66 %). Po podacima iz registra, oko 78 % prerađivača obrađuje do 0,5 ha vinograda, a 5 % čine oni koji obrađuju više 2 ha vinograda. Velik udio predstavljaju i još uvijek neregistrirani prerađivači.
Vinogradarstvo je kroz zadnjih par godina izuzetno napredovalo, u jednom redu kroz obrađivanje vinograda ali prvenstveno kroz podrumarstvo. Na ekskurziji ćemo upoznati različite proizvođače kvalitetnih vina, suvremene i tradicionalne kleti, načine prodaje i postavljanja robnih marki… te se uvjeriti da Slovenija spada u kvalitetnije proizvođače vina u svijetu, što potvrđuju i brojna priznanja i nagrade na međunarodnim natjecanjima. Ekskurzija će biti još ljepša i bolja ako je organizirate u vrijeme neke vinske svečanosti („Vinska vigred“, „Teden cvička“, „Ljubljanska vinska pot“, „Praznik terana in pršuta“, „Praznik refoška“…).

Program ekskurzije

1. dan: DOLAZAK

Dolazak u Sloveniju i smještaj u hotelu (po želji i ovisno o broju sudionika moguće je i spavanje u „zidanicama“ – vinskim kletima za noćenje u vinskim goricama www.zidanice.si). Nakon kasnog ručka slijedi odlazak na Matjaževo domaćinstvo. Doček u narodnim nošnjama, razgledavanje 150 godina starog domaćinstva i multimedijalna prezentacija „Priča o cvičku“ (vinu). Nakon multimedijalne prezentacije slijedi degustacija sastojaka cvička i predstavljanje „Konzorcija cviček“, te programa koji nas čeka u narednim danima. Noćenje.

2. dan: DOLENJSKA

Nakon doručka slijedi vožnja u Novo mesto. Kraća šetnja kroz staru gradsku jezgru, a potom vožnja Rudolfovim splavom po rijeci Krki. Na splavu nas čeka animacijski tim i harmonikaš koji će se pobrinuti za dobro raspoloženje, a nazdraviti ćemo i čašicom cvička. Iz Novog mesta, put nas vodi u Šentjernej do sela Drča, gdje ćemo najprije razgledati Skansen Pleterje, a potom i Kartuziju Pleterje, koja se nalazi u neposrednoj blizini Skansena. Nakon toga slijedi degustacija izvrsnih pleterskih vina, koju će voditi ambasador cvička. Slijedi vožnja u vinsku goricu „Gadova peč“. Tu ćemo se najprije okrijepiti, a zatim razgledati klet uz degustaciju vina koju će voditi kralj cvička. Obitelj Jarkovič se ne bavi samo sa vinogradarstvom, već i „trsničarstvom“. Stoga ćemo saznati nešto i o toj djelatnosti. Dan ćemo zaključiti u cvičkovoj ambasadi na Raki, gdje su priznati članovi vinogradarskog društva, uz pomoć EU sredstava, postavili vinsku ambasadu. Večera i noćenje.

3. dan: BELA KRAJINA

Nakon doručka slijedi vožnja u Belu krajinu. Najprije ćemo se zaustaviti u Semiču, kod proizvođača pjenušca. Obitelj Simonič može se pohvaliti brojnim priznanjima za svoje pjenušce. Između ostalog proizvode i semiški zlatni pjenušac, koji sadrži listiće 23-karatnog zlata, te jantarni pjenušac, pjenušac Barrique… Putovanje nastavljamo prema Metlici, do metličkog dvorca. Tu ćemo posjetiti Belokranjski muzej, pogledati film o Beloj krajini i posebnu vinogradarsku zbirku. Iz Metlike se vozimo u Drašiče, gdje ćemo imati ručak. Tu ćemo se upoznati sa radom jedine vinske banke u Sloveniji – „Sosedske zidanice“. Naravno, probati ćemo i vino iz »Sosedske zidanice«. Nakon ručka posjetiti ćemo vinsku klet Prus. Obitelj Prus se ponosi trostrukom krunom najboljih vinara Slovenije, stoga će posjeta njihovom imanju biti izuzetan događaj. Večera i noćenje.

4. dan: KRAS I BRDA

Nakon doručka slijedi vožnja u Vipavsku dolinu. Najprije ćemo obići zanimljivo seoce Goče, koje se ponosi najvećim brojem sačuvanih vinskih kleti na svijetu. Domaćini tvrde da je u jednoj od njih nastala o poznata Prešernova Zdravica. Također ćemo i mi, na ovom poznatom imanju, imati svoju zdravicu – degustaciju domaćih specijaliteta i vina. Potom ćemo nastaviti do Štanjela, slikovitog kraškog seoca na vrhu brda, koje je između ostalog poznato po njegovanom Ferrarijevom vrtu. Slijedi vožnja u Goriška Brda do kleti Dobrovo. Vinska klet "Goriška Brda" upravlja sa 1150 ha vinograda. Najveći udio vinograda čini autohtona briška sorta Rebula, Merlot, Chardonnay i Sauvignon. Svaki vinogradar prosječno obrađuje nešto manje od 2 ha vinograda, ali zato veliki dio vremena posvećuje njezi vinove loze, što se odražava na izvrsnu kvalitetu grožđa i vina. Za kraj dana slijedi posjet jednom od priznatih privatnih vinogradara: Kristančič, Simčič, Ščurek… gdje ćemo pogledati klet i degustirati vino. Večera i noćenje.

5. dan: ŠTAJERSKA

Nakon doručka slijedi vožnja na Bizeljsko. Tu ćemo pogledati pravo malo čudo – repnice. Repnice su jame, iskopane u kvarcnom pijesku, koji je na područje Bizeljskog, prije milijune godina donijelo Panonsko more. Ime su dobile po repi, koju su ljudi, uz druge poljske proizvode, čuvali u njima. Danas se u njima više ne nalazi repa, već ih domaćini rabe za čuvanje izvrsnih vina. Posjetiti ćemo jednu od repnica i degustirati vino. Iz repnice nas put vodi u dvorac Bizeljsko. Tu ćemo posjetiti dvorsku klet Klakočar, poznatu po vrhunskim predikatnim vinima i vinskim posebnostima. Nakon tople užine, slijedi degustacija vina. Zatim nastavljamo na Kozjansko, gdje ćemo se zaustaviti u Imenom i posjetiti Kuću vina Emino. Njihov slogan je, da »vina nikad nema toliko, da ga ne bi mogli (makar i sami) popiti, te da ga nikad nema tako malo da nas ne bi mogli s njim ugostiti«. Razgledati ćemo suvremenu klet uz degustaciju izvrsnih vina. Dan ćemo zaključiti u Slovenskim Konjicama, gdje ćemo u središtu idiličnog imanja Škalce, posjetiti klet, koja tehnološki i arhitektonski predstavlja jedan od najsuvremenijih takvih objekata u ovom dijelu europe. Kompleks obuhvaća klet s vinskim bačvama, proizvodni dio s trgovinom, upravu i garaže. Naravno, kušati ćemo i njihova vina. Večera i noćenje.

6. dan: ŠTAJERSKA – POMURJE

Nakon doručka slijedi vožnja u Gornju Radgonu. Radgonske gorice, u svojim jedinstvenim kletima, proizvode i čuvaju pjenušce još od 1852. godine. Prestiž kuće predstavlja „Zlatna radgonska penina“, koja je najstariji, najbolji i najnagrađivaniji pjenušac u Sloveniji. Boce „Zlatne radgonske penine“ sazrijevaju na posebnim stalcima u jedinstvenoj kleti ispod stijene, što je svakako vrijedno posjeta. Svakog posjetitelja sigurno će očarati i klet pod slapom, gdje se slap nježno spušta niz stijene dvorskog brda i kreira čarobno ozračje, koje degustaciju vina i pjenušaca čini još posebnijom. Iz Gornje Radgone nastavljamo u Mursku Sobotu. Tu ćemo posjetiti Lovenjakov dvor, gdje će nam najprije prirediti toplu užinu, potom nas povesti u klet na degustaciju vina. Za kraj ćemo posjetiti Lendavske gorice – Kuću vina Cuk. Tu ćemo saznati, što znači dobro uigrano obiteljsko poduzeće, od kakvog su značaja međugeneracijska suradnja i povjerenje, te naposljetku čuti i njihovu priču o uspjehu. Večera i noćenje.

7. dan: ODLAZAK

Nakon doručka slijedi povratak doma.

Cijena programa

Cijena uključuje: polupansion u hotelu sa najmanje 3***, cjelokupan program sa svim ulaznicama, degustacijama, obrocima, ugostiteljskim uslugama, vođenje, organizaciju, PDV.

Napomena

Dužinu ekskurzije možemo prilagoditi vašim željama (skratiti ili produžiti).